A kézmosás világnapjára

A kézmosás világnapjára emlékeztek a kisvárdai Teichmann Vilmos Általános Iskolában
2009. okt. 16., péntek, 09.44.28
A világnap idei megrendezésének különös aktualitást ad az új influenza megjelenése és terjedése.
Az UNICEF szervezésében október 15-én először került Magyarországon is megrendezésre a kézmosás világnapja. A világnap célja, hogy eseményeivel felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára. A világnap idei megrendezésének különös aktualitást ad az új influenza megjelenése és terjedése.
( foto: korij )
A kisvárdai Teichmann Vilmos Általános Iskolában a világnap alkalmából rajzpályázatot írtak ki az alsós osztályok között. Az eredményhirdetésre csütörtök délután került sor. Az első helyezettek és minden alsós osztály a rendezvény támogatójától Hornyák Jánosnétól az általa forgalmazott környezetbarát szappant és fogkrémet kapott.
( korij )

Budapesti Múzeumlátogatás

A Teichmann Vilmos Általános Iskola felső tagozatos diákjai ez év november 25-én budapesti múzeumlátogatásokon vehettek részt.
Megtekintették az Európát bejárt Tutanhamon kiállítást, mely az eredeti kincsek másolataival, a vetítésekkel és a kiváló tárlatvezetéssel hűen tükrözte a fáraó korát, s betekintést nyújtott a diákoknak Egyiptom történelmébe és művészetébe. Budapesti látogatásunk során eljutottak a Szépművészeti Múzeumba is, ahol a gyerekek bővítették történelmi és művészettörténeti ismereteiket.
Élményekben gazdag kirándulásban volt részük!
Kerezsi Béláné
történelem tanárnő

Jótékonysági bál a Teichmannban 

Az iskola tantestülete és szülői munkaközössége 15. alkalommal rendezte jótékonysági farsangi bálját.
Iskolánk tantestülete és szülői munkaközössége 15. alkalommal rendezte jótékonysági farsangi bálját. 2010. január 16-án a Parish Bull Vendégház és Szálloda konferencia termében volt a fergeteges hangulatú táncmulatság.
Az est házigazdája Czap Jolán igazgató asszony és Vincze Erzsébet a szülői munkaközösség elnöke volt. Megköszönték a szülők aktív részvételét, a szponzorok támogatását és az est sikeréhez való hozzájárulásukat. A Megnyitó után a Szabolcs Táncművészeti Iskola csoportja bécsi keringővel nyitotta meg a bált. Felkészítő tanáruk Barkaszi Zsuzsa. Szikszai Alexandra iskolánk volt tanítványa énekével szórakoztatta a 110 főnyi közönséget. A Mistral Junior Twirling csoport látványos műsorában szerepelt: kán-kán, modern tánc, cigány show. Felkészítő tanáruk: Szilágy Zoltánné. Az ízletes vacsoráról és a színvonalas kiszolgálásról az étterem dolgozói gondoskodtak. Tombola és hajnalig tartó tánc szerepelt még a programban. A jó hangulatot és a talpalávalót Zagyi Sándor zenész garantálta. A jótékonysági bál bevételét a szülők az iskola tantermeinek korszerűsítésére fogják fordítani.
( foto: korij )
Az iskolavezetés ezúton is megköszöni a szülők támogatását, tombola-ajándékait és a szervezési munkában való részvételt. Külön köszönetünket fejezzük ki a kisvárdai vállalkozóknak, intézmények vezetőinek a nagylelkű támogatást.
 
forrás: A Teichmann Vilmos Általános Iskola Szülői Munkaközössége

Karácsonyi ünnepség a Teichmannban

Karácsonyi ünnepséget rendeztek a kisvárdai Teichmann Vilmos Általános Iskolában.
( foto: korij )
A karácsonyi betlehemes játékot az alsó tagozatos valamint az osztályfőnöki munkaközösségek kollektívája tanította be, Vámos Péterné alsó tagozatos munkaközösség vezető irányítása mellett.

Uniós program keretében védik a madarakat a Teichmannban

Az idei tanévben a kisvárdai Teichmann Vilmos Általános Iskolában az Európai Uniós pályázatnak megfelelően, több tanulócsoportban a kompetencia alapú oktatási programcsomag szerint zajlik a munka.
Az idei tanévben a kisvárdai Teichmann Vilmos Általános Iskolában az Európai Uniós pályázatnak megfelelően, több tanulócsoportban a kompetencia alapú oktatási programcsomag szerint zajlik a munka. Ennek keretében februárban három hetet meghaladó projekt foglalkozott a madárvédelemmel. A programba az iskola minden tanulója bekapcsolódott, madárkalácsot, almát, odúkat helyeztek el az iskola füvészkertjében, majd érdeklődéssel figyelték az érkező kis vendégeket.
( foto: Teichmann Vilmos Általános Iskola )
Nagy élmény volt a hóból készített madárszobrok megalkotása is. A szabadidős foglalkozások között szerepelt: sportverseny, kézműves foglalkozás, filmvetítés, rajzverseny, rímfaragás, játszóház, melyek témáját a madarak alkották. A program zárásaként Dr. Mezey Károly főorvos úr, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja tartott értékes előadást csodálatos fotók bemutatásával. A gyerekek az egy hónap alatt szerzett ismeretekből vetélkedőn mérhették össze tudásukat. Az iskola tanulói sok-sok élménnyel gazdagodva, játékosan szereztek olyan ismereteket, melyek birtokában a felnövekvő nemzedék figyelni fog a környezetére és óvni fogja a hasznos és kihalástól veszélyeztetett fajokat.
A programot a diákjaink véleménye szerint is igazán jó érzésekkel zártuk, és hagyományként minden évben megszervezzük.

Teichmannos diákok sikere az országos nyelvi versenyen


( foto: Teichmann V. Általános )
Az országos döntőben Csubák Ramóna 6. osztályos tanuló 3. helyezést, Kiss Emőke 6. osztályos tanuló 3. helyezést és Koncz Petra Sára 7. osztályos tanuló 11. helyezést ért el.
Felkészítő tanáruk Baloghné Votyku Klára.
forrás: Teichmann Vilmos Általános Iskola, Kisvárda

OVI-SULI játszóház a Teichmannban

A Teichmann Vilmos Általános Iskola 2010. március 19-én az iskolát bemutató színvonalas programmal várta a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket.
A Teichmann Vilmos Általános Iskola 2010. március 19-én az iskolát bemutató színvonalas programmal várta a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket. Az OVI-SULI játszóházban megismerkedhettek a leendő első osztályos gyerekek a tanító nénikkel, Pappné Belinszky Júliával és Korbácsné Rubóczki Anitával.
Az első osztályos tanulók A három nyúl című mese dramatizálásával köszöntötték az óvodásokat. Ezt követően a meséhez kapcsolódva érdekes feladatokat oldottak meg az interaktív táblánál, ami nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is elnyerte a tetszését
( foto: Teichmann Vilmos Általános Iskola )
Körjáték keretében ujjbábbal tanultak meg a madarakról egy angol gyerekdalt, majd vidám nyuszi tánccal fejeződött be a tanulmányi munkába való betekintés.
A délelőttöt manuális foglalkozás zárta, ahol a közelgő húsvét jegyében gyönyörű alkotások születtek. (hímes tojás ragasztása, húsvéti kosárka készítése, gipszfestés, tavaszi kalap díszítése).
A gyerekek és szüleik egy kellemes délelőttöt töltöttek el a pedagógusokkal együtt az intézményben.
Kedves Szülők! Leendő első osztályos gyerekek!
Hívja, várja Önöket a Teichmann Vilmos Általános Iskola tantestülete 2010. március 29-én és 30-án a beiratkozásra.
forrás: Iskolavezetés

Szüreti vigasság 

Október 2-án az időjárás kegyeibe fogadta a teichmannos szülők által szervezett hagyományos SULI-BULI rendezvényt.
Október 2-án az időjárás kegyeibe fogadta a teichmannos szülők által szervezett hagyományos SULI-BULI rendezvényt.
A családi délutánon szülők, pedagógusok előételként helyben sütött szalonnát lakmározhattak zöldségfélékkel, majd együtt készítették el a hatalmas üstben az ízletes babgulyást. A kisebb gyerekeknek - külön programként - felsős tanulók mese figurákat, különleges motívumokat festettek az arcukra. Minden korosztály megtalálta a számára megfelelő programot.
A jó hangulatról Molnár Zsolt zenekara gondoskodott.
A hajnalig tartó vigasság bevételét a Szülői Munkaközösség az iskola szépítésére fordítja.
A szervezésért és lebonyolításért köszönetet mondok a Szülői Munkaközösségnek.
Czap Jolán
Igazgató

Teichmann - napokA Teichmann Vilmos Általános Iskola tantestülete, tanulóifjúsága és szülői munkaközössége 2010. május 3 - május 8 között megrendezte a 16. Teichmann - napok rendezvénysorozatát, mely Kisvárda várossá nyilvánításának 40. évfordulójának szellemében zajlott.
Május első vasárnapján az édesanyákat köszöntetjük. Iskolánkban május 3-án az alsó tagozatos kisdiákok osztályonként műsorral és saját készítésű ajándékkal köszöntették édesanyjukat, nagymamáikat. A résztvevők szemében a meghatottság könnyei csillogtak, jelezve, hogy sikerült igazi meglepetést szerezni. Ezen a héten az egészséges életmódra nevelést tűztük ki célul.
Diákjainknak bemutattunk olyan egészséges életmód gyakorlását szolgáló tevékenységi formákat, amelyet egészségük megőrzését, védelmét szolgálják.
Öt tanítási napon különböző helyszíneken változatos és sokszínű módszerek segítségével dolgoztuk fel az egészséges életmód témakörét.
Népszerű volt a diákok körében a kóstolással egybekötött előadás az egészséges táplálkozásról. Itt különböző gyümölcsöket, zöldségeket kóstolhattak. A graham lisztből készült kiflit a KI-SÜTI Kft ajándékozta. 
"Ép testben, ép lélek" szellemében rendeztük meg a kispályás labdarúgó tornánkat, melyen minden felső tagozatos csapat összemérhette erejét.
A játékos sportvetélkedő miden alsó és felső tagozatos gyerek számára feledhetetlen élményt nyújtott. A sport mellett nagyon fontos a fiatal nemzedék számára a helyes fogápolás megtanulása, a drog prevenció és egyéb életmódváltásra ösztönző tudás megszerzése. Ezért tanulóink fogorvosi előadáson vehettek részt dr. Rozinka Beáta közreműködésével.
Az egészségnap több helyszínén forgószínpadszerűen vettek részt az iskola tanulói. A legérdekesebbnek a vércukor - illetve vérnyomásmérést tartották. A gyerekek tudását sok új ismerettel Kovács Balázsné (Borika néni) védőnő bővítette.
Programjainkat színesítettük rajzversennyel, DADA programról szóló előadással, amit Jámbrik Richárd a kisvárdai Rendőrkapitányság főhadnagya tartott.
A drog prevencióról Karakó Klementina szociálpedagógus tartott nagyon érdekes és tanulságos filmvetítéssel egybekötött a felső tagozatos tanulók számára.
A Teichmann Vilmos megyei biológia és környezetismereti verseny május 6-án került megrendezésre. A verseny minden évben 3 fordulós. 2 levelezős feladatmegoldás után a legeredményesebben szereplő csapatok mérhették össze tudásukat a döntőben.
A biológia verseny levelezős feladatait Királyné Simon Edit iskolánk biológia munkaközösségének vezetője állította össze és javította. A döntő feladatait Szabó András a pátrohai Móricz Zsigmond Általános Iskola biológia-földrajz szakos tanára dolgozta ki és vezette le.
A környezetismereti verseny 2 levelezős fordulóját Bábás László igazgatóhelyettes állította össze és javította. A döntő feladatait szintén Szabó András dolgozta ki és zárt borítékban adta át a játékvezetőnek.
A verseny eredményei:
Teichmann Vilmos Megyei Biológia Verseny

I. helyezett:                Vári Emil Társulási Általános Iskola
                                Vakondok csapata
Tagjai:                Király Ádám
                                Artner Boldizsár
                                Koncz Imre
                                Lengyel Réka
Felkészítő pedagógus: Zubályné Szendrei Judit

II. helyezett:                Teichmann Vilmos Általános Iskola
                                        Koalák csapata
Tagjai:                Kiss Emőke
                                Koncz Petra Sára
                                Kozma Bence
                                Kertész Alexandra
Felkészítő pedagógus: Királyné Simon Edit

III. helyezett:                Általános Iskola Nyírtass Skorpiók csapata

Tagjai:                Oláh Dániel
                                Aldi Brigitta
                                Somogyi Lilla
                                Rózsa Mária
Felkészítő pedagógus: Oláh Sándor

Teichmann Vilmos Megyei Környezetismereti Verseny

I. helyezett:                Lónyay Menyhért Általános Iskola Tuzsér Vidrák csapata
Tagjai:                Révész Réka
                                Révész Béla
                                Hamza Enikő
                                Szabó Panna
Felkészítő pedagógus: Juhászné Szilágyi Beatrix

II. helyezett:                Vári Emil Társulási Általános Iskola Erdőlakók csapata
Tagjai:                Pásztor Gabriella
                                Bányai Bianka
                                Gaál Zoltán
                                Ténai Kincső
Felkészítő pedagógus: Dolhai Zsóka

III. helyezett:                Vári Emil Társulási Általános Iskola Manócskák csapata
Tagjai:                Szemán Adrienn
                                Molnár Dóra
                                Lázár Eszter
                                Kovács Johanna Blanka
Felkészítő pedagógus: Dolhai Zsóka

A teichmannos diákok május 8-án a Nyíregyházi Állatparkba látogattak el. Kellemes napot töltöttünk el! A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték az oroszlánfóka látványetetését. Majd ellátogattunk Zöld Piramis és Ócenáriumba.

Iskolánk a beérkezett rajzokból kiállítást rendezett, melyet az aulában tekinthetnek meg az érdeklődők.
A hetes rendezvénysorozatunk zárása a szülők-pedagógusok hagyományos főzéssel egybekötött SULI BULI elnevezésű kötetlen, beszélgetős, zenés, táncos estéje volt az iskola rendezett belső kertjében. A buli után a munka fog következni, hiszen a bevételt az SZMK az iskola szépítésére fogja fordítani.
Az egy hétig tartó programok között mindenki talált érdeklődésének megfelelőt, diákjaink sok élménnyel gazdagodtak, mert igyekeztünk és a mindennapokban is próbálunk gondtalan, boldog gyermekkort biztosítani. A lexikális tudás elsajátítása mellett nagy hangsúlyt helyezünk a nevelésükre és ösztönözzük őket az egészséges életmódra.
A rendezvénysorozatunk minden szponzorának és szervezőjének köszönjük szépen a segítséget.Tanévzáró és ballagási ünnepség a Teichmann Vilmos Általános Iskolában 

2010. június 19-én 23 végzo~s tanuló vett búcsút az iskolától.
Czap Jolán igazgatóno~ útravalóként azt kívánta a végzo~s diákoknak, hogy legyenek emberek, olyan emberek, akik értékként kezelik a tudást, az ismereteket, a munkát és embertársaikat.
A ballagás különlegessége volt, hogy a végzo~sökkel együtt az osztályfo~nök is búcsúzott az iskolától. 40 évi szolgálat után Rákócziné Balogh Anna elköszön a számára még mindig megtiszteltetést jelento~ katedrától, a tanároktól, tanítványaitól és szüleikto~l. Nagypál Béla osztályvezeto~ úr a Polgármesteri Hivatal Mu^velo~dési- és Egészségügyi Osztályának vezeto~je méltatta Rákócziné Balogh Anna 40 éves lelkiismeretes pedagógiai, 10 éves vezeto~i munkáját, és adta át a Pedagógus Szolgálatért Emlékérem kitüntetést.

Szikszai Csabáné a Teichmann Vilmos Oktatási Alapítvány kuratóriumának elnöke az iskola egy pedagógusának és egy végzo~s diákjának adta át a Teichmann plakettet. Munkája elismeréséért az idén Bábás László igazgatóhelyettes és Juhász Dóra 8. osztályos tanuló vette át a kitüntetést. A Béres Tanulmányi Ösztöndíjjal minden tanév végén egy végzo~s tanulót jutalmaz a nevelo~testület, Kertész Alexandra részesült a díjban.

Kovács Lászlóné Képviselo~ Asszony jutalomban részesítette azon nyolcadikos tanulókat, akik Kisvárda város hírnevét öregbítették. Farkas Zsófia, Illés Letícia, Szeregnyi Vivien és Gonda Viktória a mazsorett csoport tagjaiként régiós, országos és nemzetközi twirling bajnokságok I. helyezettjei. Dancs Nikolett a kisvárdai Kifutón szerepelt.

A Teichmann Telep kutatási projektvezeto~i Dr. Szabóné dr. Csalló Klára és Dr. Nagy László könyvjutalmak felajánlásával ismerték el az iskola olyan tanulóit, akik kimagasló tanulmányi munkájukkal, példamutató magatartásukkal és tanulmányi versenyeken elért sikereikkel példaként állhatnak a tanulóifjúság elo~tt.

Elismerésben részesültek:

Csubák Ramóna 6. osztályos;

Kiss Emo~ke 6. osztályos;

Koncz Petra Sára 7. osztályos és

Rozinka Renáta 7. osztályos tanulók.

A Teichmann Vilmos Oktatási Alapítvány minden évben könyvjutalommal ismeri el a kimagasló tanulmányi eredményt, példamutató magatartást, sport- és közösségi munkát, ebben a tanévben 55 tanuló vehette át az elismerést.

A tantestület és a tanulóifjúság nevében igazgatóno~ megköszönte a képviselo~testület tagjainak, hogy elismerik az intézményben folyó magas színvonalú oktató-nevelo~ munkát, és biztosítják a zavartalan mu^ködést. Köszönetet mondott a szülo~k áldozatos munkájáért, a szponzorok támogatásáért.

forrás: Teichmann Vilmos Általános Iskola tantestület

Tanévnyitó 

2010. augusztus 31.-én 17 órától tartozza a Teichmann Vilmos Általános Iskola 2010/2011-es tanév ünnepályes tanévnyitóját. Az iskola új teichmannos diákjait a diákönkörmányzat is köszöntötte, minden elsős tanuló ajándékot kapott.

Suli Buli 

Tisztelt Szülők!

A Teichmann Vilmos Általános Iskola Munkaközössége 2010.október.15.-én (pénteken) szervezi a hagyományos őszi SULI-BULI elnevezésű rendezvényt, melyre szeretettel várjuk a kedves szülőket, gyerekeiket, baráti társaságukat.

Helye:        főzés az iskola belső udvarán
                  vacsora az ebédlőben

A főzés előkészítéséhez 14 órától mindenkitöl örömmel fogadunk segítséget.
18 óra körül vacsora.

Menü: toroskáposzta
          hurka, kolbász
          hegyaljai bor

Vacsora után:  élőzene
                        tánc
                        beszélgetés

A zenét szolgáltatja:  Rozinka László

Belépő:  1500ft/fő

Jelentkezési határidő: 2010.október.14.-ig (csütörtök) a reggeli órákban az iskola titkárságán.


Várunk mindenkit szeretettel!
Jó szórakozást kívánunk!

Tisztelettel:  Vincze Erzsébet  SZMK elnök